Khamis, 29 Oktober 2015

Israiliyat Moden

Israiliyat Moden- Dr. Solah Abdul Fattah Al-Khalidi   

Buku Israiliyyat Moden merupakan sebuah buku yang mengupas isi-isi penting tentang percaturan Yahudi dan pembohongan kuffar terhadap bukan sahaja umat Islam tetapi juga kepada umat dunia. Sudah diketahui umum bagi orang-orang yang gemar membaca dan meneliti setiap peristiwa pahit yang menimpa umat ISlam bahawa dibelakang semua itu ada tangan kotor daripada Israel dan sekutunya. 

Percaturan, penipuan, kezaliman licik dan sebagainya yang mereka lakukan telah meresap ke dalam setiap sektor kehidupan manusia pada hari ini. Pada sudut politik, ekonomi, peradaban, sosiologi, ilmu pengetahuan, institusi keluarga dan pelbagai lagi kezaliman secara terang atau halus telah mereka lancarkan khususnya kepada umat Islam.

Apa itu Israiliyyat? Kenapa Israiliyyat?

" Israiliyyat adalah istilah khusus. Ulama' terdahulu mengaitkannya kepada semua khurafat, pembohongan, penipuan, propaganda, khabar angin dan riwayat-riwayat yang tidak sah tarafnya. Apa yang pasti ia membabitkan terutama perkara yang berhubung dengan cerita mitos orang terdahulu dan berita-berita lampau serta kisah silam.

Israiliyyat dinisbahkan kepada Bani Israil dan bukanlah penting sumber setiap pembohongan dan dongengan yang dikatakan Israiliyyat itu Yahudi. Kadang-kadang ia bersumberkan Kristian asalnya atau Parsi, Rom dan sebagainya. Tetapi mereka mengaitkan semua khurafat itu dengan nama Israiliyyat memandangkan pendominasian bangsa Yahudi nyata lebih berkilauan dari warna-warna bangsa lain."


Beberapa isi kandungan:

1- Israiliyyat dan Yahudi
2- Ciri-ciri ilmu Yahudi 
3- Zaman ini merupakan zaman kekuasaan Yahudi
4- Israiliyyat dan propagandanya Menghancurkan Fikrah Islam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan