Selasa, 6 Oktober 2015

Beginilah Rasulullah Berbisnes- Hepi Andi Bastoni

Rasulullah SAW seorang ahli perniagaan yang berjaya pada zamannya. Ada dua prinsip utama yang patut kita contohi dari perjalanan bisnes baginda SAW.  
Pertama, wang bukanlah modal utama dalam berbisnes. Modal utama dalam perniagaan adalah membina kepercayaan dan dapat dipercayai ( al-Amin ). 
Kedua, kelayakan dan kemampuan teknikal yang berkaitan dengan perniagaan. Rasulullah SAW juga mengetahui selok belok aktiviti perdagangan dan perekonomian. Baginda mengetahui untungnya perdagangan dan bahayanya riba sehingga baginda menganjurkan jual-beli dan menghapuskan sistem riba. Baginda SAW adalah seorang yang berjaya  dalam bisnesnya tanpa menggunakan cara-cara yang tidak baik. Baginda meyakini bahawa kejayaan bisnes yang berterusan hanya dapat dicapai dengan cara-cara yang sihat. Baginda melarang para peniaga menyembunyikan kecacatan barang yang diperdagangkan, melarang melakukan jual-beli yang mengandungi ketidakpastian (gharar) dan tindakan-tindakan yang tidak baik lainnya.

Buku 'Beginilah Rasulullah Berbisnes' bukan sahaja menjelaskan kepada kita perihal Rasulullah SAW dalam berurusan niaga. Tetapi turut dimuatkan kupasan-kupasan menarik berkenaan kaya dan miskin serta harta pada pandangan Islam. Selain itu, turut disajikan di dalam buku ini beberapa motivasi dalam pengurusan kewangan.

Antara isi kandungan: Beginilah Rasulullah Berbisnes- Hepi Andi Bastoni

1- Harta dalam pandangan Islam
2- Kaya dan miskin
3- Antara zuhud dan miskin
4- Perancangan kewangan
5- Teladan daripada Imam Abu Hanifah
6- Rasulullah SAW seorang ahli perniagaan
7- Beginilah Rasulullah berbisnes ( beberapa sifat yang perlu ada pada seorang ahli perniagaan)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan