Jumaat, 8 April 2016

DIDIK MEMBACA DARI USIA KECIL - 4

9- Nyanyian berunsur Ilmu dan Teladan

- Adakah sukar dan susah untuk anda bernyannyi bersama anak-anak? Bukan nyanyian balada mahupun poprock atau dangdut. Tetapi bernyanyilah bersama mereka dengan senikata yang berunsur ilmu dan teladan. Sudah banyak lagu-lagu yang direka khas untuk anak-anak taska dan pra-sekolah boleh digunakan. Melalui nyanyian akan menyeronokkan anak-anak dalam proses pembelajaran. Pada usia dini mereka juga lebih mudah mengingati senikata dan lagu yang didengari. AWAS! Elakkan mereka dari mendengari lagu-lagu yang tidak bermanfaat dan lagho. Mereka mudah ingat senikata dan akan sering menyebutnya.

- Bernyanyi ABC, 123, Alif Ba Ta dan sebagainya sambil bergurau senda bersama anak-anak akan menggembirakan mereka. Percayalah, gelak tawa anak-anak akan menghilangkan stress kita dan menambahbaik sel-sel kuasa positif dalam diri mereka. Cubalah!

10- Permainan berunsur Ilmu

- Kad huruf, buku mini, poster, mainan lego blok dan seumpamanya adalah alat mainan yang sangat sesuai terutama anak yang berusia 3 tahun ke atas. Pastikan anda bersama mereka ketika mereka bermain dengan alat mainan tersebut.

- Paparan audio / video juga boleh digunakan apabila anak-anak telah mencapai tahap umur yang sesuai sekitar empat tahun ke atas. Awasi mereka dan mengelak secara bijaksana apabila anak anda ingin memegang atau mengendalikan sendiri alatan audio/video tersebut.

- Ibubapa amat disarankan agar menjadi seorang guru kepada anak-anak ketika mengendalikan alatan mainan tersebut.


Sebahagian dari tips di atas boleh diusahakan sejak anak berada dalam kandungan lagi. Sebahagiannya ketika anak berusia setahun, dua, tiga dan empat tahun. InsyaAllah jika Allah Taala izinkan dengan usaha dan doa kita yang berterusan, anak-anak boleh membaca seusia empat tahun.
Selain itu, kita boleh menggalakkan anak-anak sejak dari usia akhir dua tahun mengingati doa-doa harian yang ringkas. Sering menyebut dan dibacakan kepada mereka setiap kali sesuatu perbuatan seperti ketika makan, hendak tidur, masuk tandas, memberi salam ketika masuk rumah dan sebagainya. Apabila anak-anak selalu mendengar secara langsung mereka akan mengingatinya.

SELAMAT BERAMAL!

IBU BAPA MITHALI KEBANGGAAN PERTIWI

Tiada ulasan:

Catat Ulasan