Selasa, 22 September 2015

Pemuda Islam Yang Dijanjikan

Penulis: Dr. Yusuf Al-Qordhowi     
Penterjemah: al-Ghuraba'
Asal tajuk: Jail an-Nashr al-Mansyud
Muka surat: 98 muka + 17 muka pengantar
Kata pengantar: Dr. Ridhuan Mohamad Nor

" Matlamat buku ini adalah untuk menyuntik energi yang berterusan untuk anak muda dengan pil-pil kesedaran bertunjang ilmu, kerana ledakan semangat tanpa ilmu  dan pencerahan adalah fatamorgana di Sahara yang kontang. Pemuda mestilah disuluh dengan ilmu yang benar semoga semangat mereka yang melimpah ruah tidak tersasar dan tidak terbimbing. Dalam perjuangan akal hendaklah dibelai dan dibajai dengan ilmu yang bermanfaat. " - Penerbit

" Dalam generasi inilah akan tertegaknya panji Allah di muka bumi, seterusnya megahlah agama al-Khaliq (Allah) di dunia mahkluk. Dengannya juga akan bersinarlah sinaran langit ke atas kegelapan bumi. Generasi inilah yang selayaknya mendapat pertolongan Allah, diiringi oleh para malaikat; segala yang ada di bumi ini 'ringan' untuk membantunya, sehinggakan batu dan pokok juga berkata kepadanya " Wahai hamba Allah...wahai muslim... musuhmu ada dibelakangku, kemarilah dan bunuhlah dia". - Penterjemah

Buku ini yang berasal dari bahasa Arab dengan judulnya Jail an-Nashr al-Mansyud. Sebuah tulisan daripada Syeikh Dr. Yusuf al-Qardhowi seorang ulama' kontemporari yang terkenal. Beliau juga merupakan Ketua Kesatuan Ulama' Sedunia. Beliau menggariskan beberapa isi penting dalam buku ini dengan harapan akan muncul pada suatu masa generasi yang akan membawa panji kemenangan Islam.

Beliau telah mengupas beberapa masalah umat Islam kini yang terpengaruh dengan dunia dan kecelaruan pemikiran. Selain itu, beliau turut menyusun beberapa syarat kemenangan  yang perlu umat Islam beri perhatian dan perolehinya untuk mendaulatkan Islam.

Buku Pemuda Islam Yang Dijanjikan turut memperincikan ciri-ciri generasi kemenangan yang disebut di dalam al-Quran dan Sunnah.  Mudah-mudahan buku ini menjadi panduan berguna kepada kita untuk mempersiapkan diri dan keluarga menjadi generasi penyumbang kemenangan Islam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan