Isnin, 1 Mei 2017

Cara Membaca Buku Lebih Cepat

Metode 1
Bersiap untuk Membaca

1. Pertimbangkan lingkungan sekitar Anda. 
Suasana membaca harus bebas dari gangguan. Matikan televisyen, muzik, internet, telefon dan semua yang berpotensi untuk mengalihkan bacaan anda. Anda juga harus merasa nyaman, jika tidak, anda akan berfokus pada perasaan lapar, terlalu letih, terlalu dingin dan segala hal selain buku anda.
Jangan merasa terlalu nyaman juga. Pastikan anda boleh tetap segar dan sedar serta menumpukan pada bahan bacaan anda. Hal ini sangat penting terutama jika anda memilih untuk membaca di bilik tidur.


2. Pilihlah sebuah buku. 
Buku yang dibaca perlu disesuaikan dengan masa dan kondisi diri anda. Apakah mampu untuk anda membaca bahan bacaan ilmiah berat ketika badan anda sedikit keletihan atau sebelum tidur dan sambil berbaring? Sudah tentu bahan bacaan ringan dan santai lebih baik ketika situasi begitu. Atau paling kurang ketika itu bahan bacaan ilmiah berat hanya dibaca sekadar ingin mengetahui kandungannya sahaja. 


3. Tentukan target yang masuk akal. 
Target ini merupakan target besar dengan langkah-langkah kecil atau mencatat secara ringkas apa yang ingin anda dapatkan dari sesuatu bahan bacaan. Menulis target dapat membuatkan anda berfokus pada hasil yang ingin anda capai serta proses untuk mencapainya.
Contoh target yang masuk akal adalah menyelesaikan sebuah buku pada masa tertentu, memerhatikan keseluruhan bab dan dapat mengingat kembali informasi dari bab tersebut, mencari idea pokok dan membaca buku dengan waktu yang lebih sedikit.

Target benar-benar ditentukan oleh anda. Target anda harus mendorong anda untuk terus berlatih membaca secara cepat. 

Gambar sekadar hiasan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan