Isnin, 29 Mei 2017

Cara Membaca Buku Lebih Cepat

Metode 2
Fokus pada Bacaan


1- Terlibatlah dengan bacaan anda. 
Jika anda sukar untuk duduk diam dan konsentrasi pada bacaan, anda boleh menggariskan beberapa isi penting pada teks pembacaan anda. Anda boleh menggunakan pensil, pen atau 'highlighter'.

Membaca keras-keras atau berbisik boleh membuatkan perhatian anda lebih berfokus pada buku.
Selain itu, anda boleh menelusuri setiap perkataan menggunakan jari anda agar tidak tersesat pada ayat bacaan anda. Anda juga boleh menulis pada buku nota atau kertas kosong beberapa isi penting yang diperlukan oleh anda dari pembacaan tersebut. 

2- Istirehat sebentar. 
Inilah kesempatan untuk anda memikirkan sesuatu selain bacaan anda. Bergeraklah, ambillah minuman, tontonlah sebentar televisyen atau apa pun yang boleh menjauhkan fikiran anda dari buku.

Aturkan dan batasi masa istirehat yang anda lakukan dalam satu-satu waktu. Melakukan sedikit pergerakan fizikal boleh membangkitkan kembali tenaga anda dan membuat anda kembali membaca dengan mudah dan bersemangat.


3- Berlatihlah konsentrasi pada bacaan anda. 
Untuk benar-benar berkonsentrasi, anda harus melakukannya setiap hari. Setelah beberapa hari, anda akan mulai merasakan peningkatan dalam proses membaca anda.

Carilah waktu dalam sehari yang boleh anda gunakan untuk membaca dan tetapkan sedikit masa untuk membaca setiap hari. Membaca akan segera menjadi kebiasaan Anda.
Jangan cuba mengingati setiap perincian satu persatu ketika anda membaca. Anda akan merasa keletihan, dan akan sulit untuk melanjutkan bacaan serta mudah berasa bosan


Tiada ulasan:

Catat Ulasan